Prijateljstvo



Zadnje dni veliko razmišljam o prijateljstvu. O tem, kdo je dober prijatelj, kako biti dober prijatelj, nenazadnje, kdaj si priznati, da prijatelj ni prijatelj. Opazujem otroke v razredu. Veliko grdih besed in dejanj se dogaja med prijatelji. A že v naslednjem odmoru se na to pozabi. Spet naslednji dan se največje prijateljstvo spremeni v rivalstvo. Kot otrok sem imela veliko prijateljic, prijateljev. Nisem bila ravno popularno dekle, a družbe je bilo vedno več kot dovolj. Nikoli se nisem počutila osamljeno. Vem pa, da sem bila že takrat zelo naivna. Pa saj ne vem, če je to naivnost, ampak načeloma sem tu tipičen škorpijon. Poleg tega, da sem presneto rada glasna in v središču pozornosti, sem vedno za prijatelje naredila vse. Včasih preveč. In nekako sem to pričakovala nazaj. In tukaj so se začela razočaranja. Ne gre se za materialno vračanje, gre za usluge, gre za čas. Predvsem čas. 

Spomnim se svojega dobrega, bi rekla, da v mojem življenju edinega moškega prijatelja, ki je bil kot moj veliki brat. Ta prijatelj je nekoč, par ur po rojstvu svoje hčerke rekel: Katja, pri prijateljih je pomembna kvaliteta in ne kvantiteta. Je že vedel. Jaz takrat nisem. Zdaj vem. Vedno bolj se zavedam, kaj mi je želel povedati. 

Korona je poleg slabih lekcij, prinesla tudi kaj dobrega. Predvsem zavedanje, da je nekaterim prijateljstvo samoumevno. Da je prijateljstvo 1 like na Facebooku. Vem in se zavedam, da imam napake tudi jaz. Vem in se zavedam, da znam biti težka in naporna. A vem tudi, da za prave prijatelje dam vse od sebe. Za prave! In ja, še eno spoznanje Korone. Takih je zelo malo. Malo. Nekoč sem slišala nekoga, ki je rekel, da prave prijatelje lahko prešteješ na prste ene roke. Bo kar držalo. 

Veliko sem se ubadala s tem in glede na moj karakter se verjetno še bom. A če kaj vem, vem, da počasi, potihoma v odnose z ljudmi vključujem svojo pamet in ne samo srca. Moje srce je rezervirano za posebne ljudi. Za tiste ta prave. Ostali pridejo in gredo. 
 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Nikoli ne veš

Šolska proslava

Pišem od kar se zavedam