To več ni normalno

 Vi, tam zgoraj?! Tisti, ki odločate o naši usodi. 

Slišite?

Je vam sploh jasno, da so otroci zabedirani v svoj svet? Da otroci potrebujejo družbo??? Da potrebujejo normalno šolo in normalno poučevanje? Da potrebujejo učiteljico, ki jim da povratno informacijo takoj. Takoj! Ne čez 2 dni. In ta povratna informacija je izrečena. Je popravek tega kar so naredili narobe. Je pohvala. Je pogled v oči. Je nasmeh. Je dodatna razlaga. Za vse. Morda tudi za tistega, ki se je zvito skril in kimal, da razume. Za tistega, ki zdaj doma prav tako kima, da razume. In ni nikogar, da bi to preveril.

Potrebujejo razlago. Tako... Pravo. Niso vsi učitelji ravno igralci, snemalci, režiserji. Se trudijo. Res se. A to ni to. V mojem razredu se zdaj učimo poštevanko. Veste kolikokrat jo v razredu ponovimo skozi igro? Skozi pesem? Na igrišču? V telovadnici? Tega zdaj ni.

Da ne govorim o branju. Otroci zdaj ne berejo. Ali pa vsaj velika večina otrok ne bere. Ali pa berejo po tiho. Starše ne slišijo kakšno branje je to.

Otroci potrebujejo otroke. Da se učijo drug od drugega. Da izmenjajo izkušnje. Da se pohvalijo drug drugemu. Nenazadnje, da se skregajo.

Pišem kot mama in kot učiteljica.

Kot mama učenca 5.razreda, ki me je zadnjič kljub vsem opravljenim obveznostim in resnično samostojno odlično opravljenem 2 mesečnemu delu, gledal kot izgubljen, ko sem ga vprašala koliko je 49:7. Pa ne zato, ker tega nikoli ni znal. Ker tega zdaj doma ne potrebuje. Ne uporablja. V šoli je vedno še kaj zraven. Vedno kakšna dejavnost, ko to ponovijo. 

Pišem kot učiteljica, ki se sicer na vse možne načine trudi otrokom približati snov. A hkrati kot učiteljica, ki opaža, da izgublja besedni zaklad. Učiteljica, ki se ji zdi, da izgublja otroke in starše. Učiteljica, ki si tako presneto želi v šolo. 😭

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Nikoli ne veš

Šolska proslava

Pišem od kar se zavedam