Poslane naloge


Učenci mi naloge, ki jih moram pregledati, pošiljajo različno. Eni sproti, drugi sredi tedna, spet tretji zadnji dan. Ni pomembno. Načeloma jih pošljejo vsi, tu pa tam se komu zgodi, da kaj pozabi poslikati, ali pa pošlje s kakšno 1 dnevno zamudo. Včasih zataji tudi tehnika. Skratka, pregledovanje nalog je zame ena najtežjih, a hkrati najlepših dejavnosti šolanja na daljavo. 
Zakaj najtežjih? Ker res potrebujem mir. Ker se res želim poglobiti v naloge. Ker želim dati oseben komentar, otroku primeren. Zaradi tega to delam, ko že vsi spijo doma. 
Zdaj pri matematiki recimo, ni nekega filozofiranja. 5 krat 2 je 10. 
Kaj naj napišem na to? 
Ja, odlično, to pa ti res gre? Ali pa? 
Krasno, pa vem nekaj novega. 
Kar želim povedati je, da pri matematiki načeloma res ne komentiram kaj dosti. Morda kakšen lep zapis v zvezku. Mimogrede, zapisi v zvezke so zdaj veliko lepši kot v šoli. Če je kaj narobe, seveda to pokomentiram ampak načeloma so zdaj z učenci tudi starši in verjamem, da vsaj velika večina staršev naloge pred oddajo preveri. Ne pa vsi. Kar ni nič narobe. 
Druga zgodba so kakšne naloge pri SPO ali pri SLJ, ko so učenci ustvarjalni, ko napišejo kaj svojega, ko podajo svoje videnje na nekaj. Tam so komentarji že lahko bolj osebni. Trudim se, da otroke spodbujam, da jim dam vedeti, da nisem samo preletela nalog. Da sem ponosna na njihovo delo. Se mi zdi, da  je na daljavo to zdaj res potrebno še bolj pokazati. V razredu mimogrede pohvališ otroka, njegovo delo. Že vmes, ko delajo naloge. Tukaj je zdaj to onemogočeno. 
Najlepši del pregleda poslanih nalog so pa, vsaj meni, naloge iz umetnosti, tako glasbene kot likovne, ter razni športni izzivi. Ko dobim fotografije, posnetke. Kako uživam ob teh posnetkih. Počutim se tako bližje njim. Vsaj tisto minutko se počutim kot v razredu. In ko me na posnetku ogovorijo. Ni ga lepšega. In tisti njihovi pristni nasmehi. Nič narejeni, nič umetni. To mi da takšen zagon, da ne znam opisati. 
Nedelja gre h koncu. Začenja se nov teden. 4.teden dela od doma. Naloge, posnetki, izzivi, razlage so pripravljene. Zdaj pa v nove izkušnje. Že jutri nas čaka skupna ura. Se že veselim. 

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Nikoli ne veš

Šolska proslava

Pišem od kar se zavedam